2011. március 2., szerda

Kis arab nyelvtan IV.

Mikor az otthon maradt barátaimmal beszélgetek az egyik leggyakrabban elhangzó kérdés természetesen a "Na és hogy megy az arab?"

Ugyanezt a kérdést már számos alkalommal megválaszoltam korábban, mikor más országokban éltem, de jelen esetben nem tudom annyira egyértelműen kiejelenteni, hogy jól menne vagy rosszul. Ez nem azért van, mert arabul tanulok. A probléma forrását az egyiptomi és a klasszikus arab eltérése okozza. Mikor a Héba-val (aki az itteni dolgaimat intézte) az egyiptomi utamat megelőzően beszéltem erről a témáról, azt mondta, hogy Egyiptomban szép arabot beszélnek ( szép arab = nem túlságosan eltérő a klasszikus, irodalmi nyelvtől) és megfelelő hely a nyelvtanulásra. (Aztán az otthoni arabtanárom felvilgosított, hogy bármelyik országból származó arabot kérdezek meg, azt fogja mondani, hogy az ő országa a legmegfelelőbb az arab nyelv elsajátítására.)

A tapasztalat pedig az, hogy a klasszikus és az itteni arab igencsak eltérő egymástól. Más ragozások, másfajta kiejtés, teljesen eltérő szavak ugyanaz a jelentés, stb. Ennek megfelelően nem is igazán tudok mindenkivel beszélni, vagy mikor a szomszédban egymás között beszélnek nagyon keveset értek meg belőle. Viszont ha velem beszélnek és figyelnek, hogy az irodalmi arabot használják, akkor elég jó el tudunk már társalogni és a tanárommal is eldiskurálok mindenféléről.

Persze tanulhatnám az egyiptomi arabot is és akkor semmi problémám nem lenne,de annak a használhatósága egyedül Egyiptomra korlátozódna. Arról nem is beszélve, hogy otthon sem lehet belőle hivatalos vizsgát tenni. Tehát annyi hasznom származna belőle, hogy mikor a jövőben visszajövök ide, jobban meg tudnám értetni magam az angolul nem tudó arabokkal. Valljuk be, ez nem valami sok!

Tehát a helyes válasz az lenne barátaim kérdésére, hogy a tanárom (és az iskolázottabb ismerőseim) szerint jól beszélek, az utca embere szerint egyáltalán nem beszélek arabul. Szerintem pedig elmegy, de még 4 hónapom van hátra és várjuk ki a végét!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése