2011. február 13., vasárnap

Vissza a suliba

Hoszni Mubarak pénteki lemondásával csillapodni látszik a forradalmi hangulat, így végre ma már az iskola is újraindult. Azért a biztonság kedvéért egy órával korábbra lett hozva a kezdés, hogy még világosban tudjunk hazajönni.

Az úton még lehetett látni harckocsikat és az iskolám utcájának sarkán egy nagyobb tömegbe (párszáz ember) is beleszaladtam, de nem nagyon foglalkoztak velem mikor átvágtam köztük. Szerencsére nem láttak bennem izraeli kémet! Ezen kívül még számos utcai árust látni, úgy tűnik hamar észrevették, hogy a szabadságharcos hangulat kedvez a nemzeti lobogó árusításának. Most ez lett a fő profil az eddig zsebkendő helyett.

Az tüntetések miatt elmaradt órákat be fogjuk pótolni, úgyhogy most egy ideig 3órákat leszek majd az iskolában.Az elején kicsit nehéz volt visszazökkeni az órák ritmusába, de az első 30perc után nem nem volt gond.

A szomszédban egyébként nem igazán örülnek Mubarak lemondásának. Akármennyire is diktátor, aki 30évig volt hatalmon, de bizonyos szempontokból biztonságot jelentett a személye. Most a legfőbb hangúly tényleg azon van, hogy Mubarak elűzése után Egyiptom a demokrácia útjára lép-e, vagy a Muzulmán Testévériség, eddigi ellenzéki erő, szerez-e hatalmat. Az itt élő keresztény lakosság számára természetesen nagyon kedvezőtlen változás lenne a muzulmán radikálisok megerősödése. ( Bár egyes hírforrások szerint a Muzulmán Testvériség egyiptomi szárnya kevésbé radikális és támogatják a reformtörekvéseket. Azt persze nem lehet tudni, hogy ez csupán politikai színjáték-e!)
Ami biztos, hogy  átmenetileg a hadsereg kezébe került a hatalom, ami a szeptemberi választásokig feloszlatta a parlamentet és felfüggesztette az alkotmányt. Bizzunk a pozitív változásokban!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése