2011. március 28., hétfő

Kiújuló kersztény-muszlim ellentétek

Úgy tűnik a nagy keresztény-muszlim egymásra találás csak a tüntetések idejére szólt, mert újra felszínre kerültek a konfliktusok és a helyzet egyre fokozódik. Néhány hete, általam nem igazén értett okokból, muszlim csoportok a földdel tettek egyenlővé egy keresztény templomot. Ez volt a mostani, újabb tüntetések kiindulópontja, amelyek viszont már vallási jellegűek. A TV-ben állandóan ez a téma és az ismerőseim is tartanak a muszlim szélsőségesek megerősödésétől. (Ma este találkozom a Maged-val, majd tőle megpróbálok többet megtudni ezzel kapcsolatban.)

Mint már korábban is írtam, az egyiptomi választásokig a hadsereg kezébe került a hatalom és az irányítás. Mivel nincs kormány, így a kormánynak felesküdött rendőrség sincs, ezért határozatlan ideig kijárási tilalom van éjfélt követően, akit ezután az utcán találnak azt letartóztatják. Nem tudom, hogy ez az üdülőhelyeken is így van-e, de amikor itt Alexandriában elmegyünk valamerre, mi is ügyelni szoktunk rá, hogy éjfél előtt hazaérjünk.

Az efféle változások és a nagy bizonytalanság miatt úgy tűnik, hogy az egyiptomi emberek nem csak vérrel, hanem súlyos pénzekkel is megfizetik a szabadság árát. A turisták messze elkerülik Egyiptomot. A TV-ben számos üzlet és étteremtulajdonos számolt be a vendégek elmaradásáról és bemutatták a teljesen üres üzleteket. Ez egy olyan ország esetében, ahol rendkívül fontos az idegenforgalom és kormány arra szólítja fel az embereket, hogy legyenek figyelemmel az idegenekre (elvileg ezért jut nekem mindig hely a buszon), nem elhanyagolható tényező.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése