2011. január 2., vasárnap

Terrorista robbantás Alexandriában

Sajnos egy nagyon szomorú bejegyzéssel kell indítanom az új esztendőt. Mint ahogy azt már az otthoni hiradásokból hallhattátok, nem sokkal éjfél után egy kopt templom előtt robbantásokat hajtottak végre terrorista merénylők, amely legalább 21 halálos áldozattal és 70 sebesülttel járt. ( Aki még nem hallott volna erről és a részletekre is kiváncsi, annak: http://hvg.hu/vilag/20110101_robbantas_alexandria_egyiptom )

A merénylet híre hozzánk is hamarosan elért Marjút-ba és természetesen az addigi jó hangulat egyszerre elillant, mindenkit sokkolt a hír. Másnap délután, az előzetes tervekkel ellentétben, nem is tudtunk visszajönni Alexandriába, mert a feje tetejére állt a város és mindenfele gépfegyveres rendőrök jáőröztek. Így jobbnak láttuk megvárni míg valamennyire lecsillapodnak a kedélyek és csak este jöttem haza, de még akkor is látható volt a fokozott rendőri készültség.

A karácsonyt itt jövő héten fogjuk ünnepelni, amikor templomba mentem volna a szomszédban élő barátaimmal. Azonban a történtek és a cikk elolvasása után ez már erősen kérdőjelessé vált:

"A csoport azt is bejelentette: lejárt a határideje annak az ultimátumnak, amelyet az egyiptomi kopt egyháznak adtak két muzulmán hitre áttért nő szabadon bocsátására - akiket állítólag egyiptomi kolostorokban tartanak fogva -, ezért immár "törvényes célpontoknak" tekinti a keresztényeket."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése